15 Eylül 2008 Pazartesi

BARTIN KUZU KESTANE


Damagimizdaki tadi, çocukluk ve ilk gençlik günlerinden beri okul köselerinde mis kokusuyla kestanecinin ''Bartın'nin kestanesi, okka çeker bes tanesi "sesi hatiralarimizin en özel yerinde sakli kalan ,KESTANE......Havalarin sogumasiyla baslayan, kis aksamlari evimizi sobali olarak kullandigimiz zamanlarda etrafina toplanarak çit, çit seslerinle, sohbetleri böldügü, kis gecelerinin vazgeçilmez dostu, her ne kadar su anda çogu evlerimizde soba kalmamis olsa da Kisin bu günlerinde, sokak köselerinde kurulan mangalarda , sofralarda, sinema önlerinde, okul kapisinda, sekercilerde görebiliyoruz.......Besleyici olmasindan baska Faydasi saymakla bitecek gibi degil. Kabuklarinin suda kaynatilmasiyla, hazirlanan ilaç ates düsürüp sinirleri yatistiriyor . Meyvesi kaslari kuvvetlendiriyor, dolasimini düzenliyor. Bedenin ve zihnin yorgunlugunu gideriyor, kansizliga çare oluyor. Zamanimizin yayginlasan dertlerine; damar sertligi ve yüksek tansiyona da birebir, oldugu yaziliyor. Seker, protein, yag, sodyum ve potasyum içeriyor!..Kestane birçok hastaliktan da koruyor insanoglunu..Çocuk, genç ve yaslilar için çok degerli bir enerji kaynagi,hatta yasami uzattigi da söylenir. Ancak damar sertligi ve seker hastaligindan yakinanlar, kestaneyi ölçülü miktarda yemeli. Kestane, en çok potasyum düsüklügünden yakinanlara öneriliyor çünkü 100 graminda tam 500 mg potasyum bulunuyor. fosfor, magnezyum, klor, kalsiyum, demir ve sodyum mineralleri ile C, B1, B2 ve PP vitaminlerini içeriyor. Kestanenin, 100 graminda 200 kalori bulunuyor. Kis mevsiminin olumsuz sartlarina, fiziksel ve beyinsel yorgunluklara karsi paha biçilmez bir saglik iksiri. Kalp ve kas sistemini uyarip, organizmanin su dengesini düzenliyor. dolasimini hizlandirip varis ve basurlarin gelisimini önlüyor. Damar sertligi ,yüksek tansiyon, seker hastalarinin fazla yememesi önerilir.Balla karistirilmis kestane püresi ise ! özellikl e istahsiz çocuklara önerilir. Kestane haslanir ya da közde pisirilerek yenir. Fransiz mutfagi olmak üzere birçok Kuzey Yarim Küre ülkesinin mutfaginda vazgeçilmezi olan kestane, et ve sebze yemeklerin hazirlanmasinda, çesitli salatalarda lezzet arttirici olarak yer almaktadir.Tatlilara eklemeden önce kestanelerin kabuklarini çizip üzerini örtecek kadar su ile doldurun. Haslayip süzün ve kabuklarini soyun, yemegin pismesine 15 dakika kala ilave edin. Kestane en çok hindi eti ve kuzu etine çok yakisiyor. Kis sebzelerinden kereviz, patates ve havuçla uyum sagliyor. Tatli olarak muz ve elma gibi meyvelerin yani sira çikolata sosu ile de hazirlanabiliyor. Kestaneyi püre haline getirdikten sonra sekerle karistirip dilediginiz meyve ya da çikolata sosu ile zenginlestirerek sofraniza getirebilirsiniz. Haslanmis kestane ile kek ve pastalar hazirlayabilirsiniz. Hemen her yastan insanin severek yedigi kestane sekerini evinizde yapabilirsiniz.Kestane, insanoglunun bala batirarak tatliya dönüstürüp yedigi ilk meyvelerden biri oldugu,antik çagda kutsal sayildigi için saraylarda verilen büyük sölenlerin degismez meyvesi olarak yendigi, Güney Avrupa'nin bir köyünde dört bin yillik dev bir kestane agaci oldugu rivayet edilir. . 50 metre çapindaki gövdesi ile dev yapraklariyla neredeyse tüm köyü kapladigi yapraklarinin adalet dagittigina inanilan agaç için "200 kisilik sövalye ordusu" deniliyormus. Antik çaglardan beri ask iksiri olarak bilinen bu güzel meyveyi sonbaharin geldigi, beli , bu günlerde bol bol yiyin.

Kestane kebabi özellikle kis gecelerinin vazgeçilmez keyiflerinden birini pisirirken neler yapmaliyiz?
*Kestaneleri yikayip kurulayin X seklinde çizin. Üst izgarasi yanan bir firinda pisirin. Sobanin üzerinde ya da mangalda da pisirebilirsiniz. Ayrica gazli ocak üzerinde teflon tavada pisebilir. .* Kestanenin daha lezzetli olmasi için önce kabuklari çizilip 1 saat soguk suda tutulur. Oradan alinip kaynayan suya atarak 30 dakika pismeye birakilir. 5 dakika kadar üzeri büyük lahana yapragi ya da yünlü bir bezle örtülürse tadi çok güzel olur.Haslama suyuna 2 damla zeytinyagi konulursa çabuk soyulur. *Haslamadan önce kabugunun üzeri biçakla x seklinde çizin, haslandiktan sonra soguk geçirilirse çok çabuk soyulur.*Firinda kestane kebap olacaksa üzeri çizildikten sonra bir saat kadar buzlu ya da soguk suda bekletilirse çok çabuk piser, çok lezzetli olur. *Çabuk soyulmasi için bir gece buzdolabinda bekletildikten sonra çizilip kaynar suya atilir ve 5 dakika tutulur. Ardindan buzlu ya da soguk suya atilir ve 2 dakika sonra sudan çikartilir.
Bu kadar cok Kestaneden bahsettikten sonra bir kestane tarifi vermek sart tabii!


Malzemeler:500 gr iri kestane2.5 su bardagi toz þeker 2 su bardagi su bir tatli kaþigi vanilya - Yukarida tarif edildigi gibi kestaneleri soyun.- Soyulmus kestaneleri ince! kabukla ri soyulana kadar tencereye soguk suyun içine atarak kaynatin. çikartarak ince kabuklarini soyun.(ya da yukarda yazilan tekniklerle de soyabilirsiniz.)-Toz þekerle, suyu tencereye koyun. Þeker eriyip, biraz kivamli oluncaya kadar kaynatin. Içine haþlanan kestaneleri atin. Kisik ateste iki saate yakin piþirin. Indirdikten sonra bir gün beklesin.- Ertesi gün kisik ateste on dakika tutun. Üzerine vanilya serpin. Kagitlarin içine yerleþtirin.

KESTANE YİYİN, SORUNSUZ ZAYIFLAYIN!..


Damar sertliği ve yüksek tansiyondan şikayet edenlerle şeker hastalarının yememesi gereken kestanenin faydaları ise şöyle:
13 Kasım 2006 Pazartesi 15:27
SAMSUN - Tabiatta tarımsal ilaç ve suni gübre kullanılmadan tamamen doğal şartlar altında yetişen kestanenin, içerdiği besin öğeleri nedeniyle beslenme diyetlerinde önemli yer tuttuğu bildirildi.
Yılda 50 bin ton kestane üretimiyle dünyada 4. sırada yer alan ve piyasada fiyatı 4-5 YTL'ye satılan kestanenin vitamin yönünden zengin olduğu ve sağlık açısından bazı faydalarının bulunduğu belirtildi. http://www.bartinliarici.blogspot.com/ internet sitesinde, yenebilir nitelikteki taze kestanenin başta nişasta ve çeşitli şekerler olmak üzere iyi kalitede sindirilebilen lifli maddeler, protein, düşük oranda yağ, çeşitli mineral maddeler, B1, B2 ve C vitaminlerini içerdiğine dikkat çekilerek, 100 gram kestanenin ortalama 160 kcal enerji sağladığı kaydedildi.
Uzmanlar, kestanenin doyurucu özelliğine paralel olarak insanların beslenmesine katkı sağlayan birçok besin öğelerine sahip olduğuna işaret ederek, "Kestane kavrulduğu takdirde nem oranı yüzde 20 dolayında azalır, şeker miktarı yüzde 25 oranında artar ve enerji değeri 200 kcal olur. Kestane kurutulduğunda raf ömrü uzar, besin öğelerinde artış görülür. Türkiye önemli bir kestane üreticisi ülkedir ve insanlarımız tarafından tüketilmelidir" dedi. Damar sertliği ve yüksek tansiyondan şikayet edenlerle şeker hastalarının yememesi gereken kestanenin faydaları ise şöyle:
"Kestane kabuklarının suda kaynatılmasıyla hazırlanan ilaç; ateş düşürür ve sinirleri yatıştırır. Meyvesi, kasları kuvvetlendirir, kan dolaşımını düzenler. Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir. Varis ve basur memelerinin meydana gelmesini önler. Karaciğer yorgunluğu ve şişliğini geçirir. Kansızlığı giderir. Mideyi kuvvetlendirir."